Overproof

Overproof

Dankzij de langzame fermentatie heeft deze overproof (58%) rum een fruitig en intens smaakprofiel. We wouden graag een overproof rum op de markt brengen omdat het smaakprofiel intenser blijft omdat er minder water is toegevoegd. Hierdoor blijft de rum smaak beter overeind in een complexe cocktail. 

Rood Fruit, Boter, Peper, Rozijnen, Melasse, Rubber

Overproof rum is een categorie rum met een hoger percentage alcohol dan de meeste rums op de markt. Er zijn verschillende verhalen over waarom sommige rums overproof worden genoemd en wat precies overproof betekent. The British Navy Overproof / Gun powder proof (>54,5%), British Overproof (>57,15%) en American Overproof(>50%) kennen allemaal een verschillend alcoholpercentage. Ook kom je de term Overproof rum vaak tegen bij ongerijpte Jamaicaanse rums. Die zijn meestal rond de 63%.

Rummieclub Overproof rum heeft een alcohol percentage van 58%. Om tot dit percentage te komen hebben we verschillende percentages getest. We vonden dat de rum op 58% de beste smaakintensiteit gaf zonder al te vluchtig te worden. 

Alle edities Rummieclub rum krijgen een kunstwerk op het label gemaakt door steeds een andere lokale (graffiti) kunstenaar. Het kunstwerk op dit label is gemaakt door Munir de Vries, een lokale beeldend kunstenaar. Het label representeerd zijn idee van dieren die dronken worden van overrijpe vruchten.

Beschikbaar bij

Slijterij en Wijnhuis Zeewijck – Verzenden ook internationaal
Drankerij – Gratis bezorging in Amsterdam
Dutch Courage – Bar op de Zeedijk 12 in Amsterdam

Hoe drink je deze rum?

Rum is a prachtige drank om puur te drinken, maar wordt ook vaak gebruikt in heerlijke cocktails. Onze Overproof is speciaal gemaakt voor complexe (tropische) cocktails. Wat inspiratie nodig? Onderstaand vind je onze cocktailrecepten.

Details

Location fermentation & distillation Rummieclub distillery, Amsterdam, the Netherlands
Single Distillery Yes
Source material Organic Molasses from Paraguay
Primary Yeast Source A combination of cultured yeast and airborne yeasts
Fermentation Time Around 7 to 10 days
Yeast Type Saccharomyces Cervisiae
Fermentation vessel type Stainless Steel
Temperature controlled  No
Wash size and proof 500 liters at+-8%
Open fermentation Sometimes (depends on the weather)
Distillation and still Batch distillation in a Istill500
About the still Istill is a hybrid still with a mutiple programs
Still material Stainless steel. We use copper waffles and a copper reflux capacitor to extract undesired compounds. 
Still heat source Electric heaters in the boiler (direct heating) 
Off the still proof 75-85% ABV
Filtration Non chill filtered, no charcoal filtering
Additives (color, sugar) Nothing
Water source Water from the dutch dunes, extra filtration for prooving (reverse osmoses) 
Bottle proof 58% ABV
Resting time in RVS tanks One to two months
Ester and congener count Is currently under analysis