Ons
Verhaal

Rummieclub is de net gestarte Amsterdamse rum destilleerderij van Judith de Bie en Martijn Gerrits. Rummielcub staat voor oprechte ambacht gecombineerd met vrolijke vibes. Behalve goede rum maken focussen we ons ook op educatie over deze spirit.
4 februari 2021 waren we op bij het NPO programma Binnenste Buiten te zien met ons verhaal. 

Maar hoe is het zo ver gekomen dat ze hun leven op zijn kop hebben gezet en een rum destilleerderij zijn begonnen?

Het begon er eigenlijk mee dat we altijd aan het experimenteren waren met eten en drinken. Lekker voor onszelf, maar vooral ook om de resultaten met onze vrienden te delen. Aangezien sterke drank altijd al een grote interesse van ons was begonnen we te destilleren als hobby. We bezochten ook verschillende whisky destilleerderijen in Schotland. Na een aantal jaar was de grap om samen een destilleerderij te starten niet echt meer een grapje. We besloten het gewoon te gaan doen en te kijken of het haalbaar was. En waarom rum? Nou, omdat we zelf dol zijn op rum, cocktails met rum en de geweldige vibes van de rumwereld. En rum is een drank die meer liefde en bekenheid verdient dan het nu vaak krijgt.

Dat betekende wel dat we ons huis moesten verkopen om wat startkapitaal vrij te spelen. We zijn van Amsterdam Oost naar de Bijlmer verhuisd. Judith is part-time gaan werken bij haar baan bij de Gemeente Amsterdam om alles uit te zoeken en op te starten. Nadat een aantal locaties op niks uitliepen vonden we ons prachtige gebouwtje aan de Oost kant van Amsterdam in Diemen. We besloten een crowdfunding campagne op te zetten. We hebben onze eerste flessen rum alvast verkocht om het kleine financiële gat te dichten en om onze apparatuur te kunnen kopen. Aangezien we ons huurcontract voor de destilleerderij al hadden getekend waren we erg blij dat de crowdfunding succesvol was. Toen startte het lange wachten, de bouw van het pand had heel veel vertraging. Na bijna een jaar wachten, onze huiskamer stond inmiddels vol met al geleverde vaten en apparatuur, kregen we december 2019 eindelijk de sleutel.

Nadat we de destilleerderij hadden ingericht, is onze prachtige muurschildering gespoten. Daarna zijn we druk bezig geweest met de rum productie. De eerste vaten werden gevuld waarna we aan de slag zijn gegaan met het perfectioneren van de recepten van onze ongerijpte rums (Colourful White and Overproof). Door de Corona-crisis kon ons openingsfeest nog even niet door gaan. Het betekende ook dat we de stad blij konden maken met Rummieclub cocktails, gemixt met onze eerste rum! Elke week ging Judith op pad met haar fiets om cocktails rond te brengen. Onze tropische cocktails blijven een belangrijk onderdeel van ons bedrijf. In de zomer 2020 gingen onze eerste flessen richting bars en slijterijen, een spannend moment. Gelukkig werden ze goed ontvangen, de flessen vlogen over de toonbank. Onze rum vrienden van over de hele wereld hebben een flesje besteld!

Rum maken op zich hoeft niet moeilijk te zijn. Precies de rum maken die je wilt is dat wel, er is een heleboel kennis en ervaring voor nodig. Dat is waarom wij de afgelopen jaren geprobeerd hebben zo veel mogelijk informatie over rum in ons op te nemen. We lazen boeken en artikelen over fermentatie en deden een cursus destilleren. We reisden ook naar het Carribisch gebied om te leren van de rum destilleerderijen daar. Samen met heel erg veel experimenten zijn we op dit punt aangekomen: bij het hebben van een eigen rum destilleerderij. Het zal nog een leven lang leren blijven, maar dat is maar goed ook😊

Naast de productie steken we ook graag onze tijd in rum educatie met bijvoorbeeld proeverijen en masterclasses. Er is zo veel te leren over rum, terwijl de basis kennis over rum vaak erg beperkt is. Wij denken dat het erg belangrijk is om kennis te delen over deze super diverse drank. Wil je een keer aansluiten? Laat het ons even weten 🙂