Melasse is vrij onbekend in Nederland. De meeste mensen herkennen de smaak meteen als ze het proeven in de destilleerderij of in de winkel maar kunnen het niet meteen plaatsen. We eten het namelijk regelmatig want het is een ingrediënt van drop en van de zoete sojasaus genaamd ketjap. In het buitenland wordt melasse veel meer gebruikt, voornamelijk voor BBQ marinades maar ook als ingrediënt van cakes en koekjes. In de winkel verkopen we onze melasse voornamelijk aan ex-pats.
We hebben een recept voor koekjes ontwikkeld met een Nederlandse twist om ook hier melasse te introduceren!
Ingrediënten:
- 100g boter
- 200g lichte basterd suiker
- 100g Rummieclub molasses
- 1 ei
- 300g zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel zout
- 3 theelepels koekkruiden
- 100g kristalsuiker ter decoratie
- Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen. Als de boter is afgekoeld kun je het mengen met de basterdsuiker, de melasse en het ei
- Meng in een aparte kom het zelfrijzend bakmeel, het zout en de koekkruiden. Kneed daarna het bakmeelmengsel met het boter en melassemengsel
- Laat het deeg ongeveer 3 uur afgedekt rusten in de koelkast
- Maak kleine balletjes van 2 cm diameter van het deeg en rol ze door de kristalsuiker
- Leg de balletjes 3 centimeter uit elkaar op een bakplaat met bakpapier
- Bak de koekjes 10 minuten op een temperatuur van 180°C
De koekjes blijven wat zacht, zelfs nadat ze zijn afgekoeld. Ze zijn warm wel het lekkerst met een zachte binnenkant en een knapperig randje. Geniet ervan