icon-close
Bloopers in de destilleerderij

Bloopers in de destilleerderij

We zijn inmiddels echte professionals bij Rummieclub. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, de afgelopen jaren is er vanalles mis gegaan. Gelukkig zijn het allemaal kleine ongelukjes, achteraf kun je er om lachen natuurlijk. Het opruimwerk was meestal wat minder grappig. Het belangrijkste is dat er geen rum verloren is gegaan. Lees hier over onze ongelukjes top 5!

1. De Pinã Colada explosie

Vlak nadat we begonnen met Rummieclub kwam de Corona pandemie. Omdat de meeste winkels gesloten waren besloten we om cocktails te gaan bezorgen bij mensen thuis. We gebruikten daarvoor verse sapjes en ingredienten dus de cocktails waren beperkt houdbaar. Wat we dan die week niet hadden verkocht moesten we weg gooien. Wat je dus nooit moet doen is een halfvolle fles Pinã Colada in de prullenbak gooien. Na een tijdje begon de fles te fermenteren en dus flink wat druk op te bouwen. Het resultaat was een explosie waarbij de dop van de fles door de vuilniszak en door de zijkant van de afvalbak vloog. Soms ruik je nog steeds een beetje kokos als je binnen komt bij de destillerderij.

Trash can destroyed by Pinã Colada explosion
Vuilnisbak na een Pinã Colãda explosie

2. De omgekeerde osmose overstroming

In de destilleerderij maken en gebruiken we water waar alle mineralen uit zijn gehaald. Dat proces heet omgekeerde osmose en dat gaat vrij langzaam. We maken ongeveer 5 liter gefilterd water per uur dat we met een slangetje in een 20 liter jerrycan laten lopen. Dat duurt natuurlijk al een halve dag. Je moet het alleen niet vergeten uit te zetten want dan kom je de volgende ochtend in een ondergelopen destilleerderij. Zo hebben wij al vroeg geleerd niks op de vloer te zetten dat niet nat mag worden.

A partially flooded distillery
Een destillerderij met een laagje water

3. Schuim "party" deel 1

Tijdens een fermentatie maakt gist behalve alcohol ook koolstofdioxide. Dit gas lost op in de wash net als prik in frisdrank. Omdat melasse gemengd met water sowieso al behoorlijk schuimt gebruiken we een speciaal goedje dat anti-schuim heet, dat voorkomt dat er al te veel schuim ontstaat. Als we gaan destilleren gaat onze ketel namelijk flink roeren en zonder anti-schuim is dat alsof je en paar handen vol mentos in 500 liter light cola gooit. Zie hier een voorbeeld van het vergeten van anti-schuim...

Our iStill with lots of foam
Onze iStill die schuim braakt

4. Schuim "party" deel 2

Soms heeft onze melasse wat moeite met het oplossen in water. We gebruiken een verfmixer om te mixen maar als je die niet diep genoeg in de tank steekt blijft er een laagje melasse op de bodem liggen. Daar komen we dan achter als we het suikergehalte van de mix gaan meten, dat is dan te laag voor de hoeveel melasse die in de tank is gegaan. Dan weten we dat we nog wat meer moeten mixen. Deze keer bedachten we ons dat wat te laat en gingen we nog een keer mixen terwijl de fermentatie al was opgestart. Na 3 seconden mixen zag Martijn al dat hij een grote fout had gemaakt maar toen was het al te laat...

5. De ontsnapte slang

We pompen flink wat wash (mengsel van melasse en water) van en naar de ketel gedurende de dag. Dit is een plakkerig goedje dat donkerbruine vlekken maakt. De slangen die we gebruiken in de destillerderij zijn behoorlijk stug en hebben een eigen willetje. Soms ontstapt een slang aan je grip en vliegt hij in het rond. Dit zorgt voor een mooi patroon om je witte muren.

Sticky stains on the wall and a puddle of wash
Plakkerige vlekken en een grote plas wash, meer schoonmaakwerk

VVV Cadeaukaart
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »